”CrossFit Method”

Ajanvarauskalenteri

Muistatko ruokapyramidin? Tai ylipäätään koko pyramidimallin idean? Ideana on havainnollistaa mitkä asiat luovat pohjan tietyille asioille kuten esimerkiksi ruokailulle. CrossFit -harjoittelussa jaksamista ja monipuolisen harjoittelun priorisointia havainnollistetaan samalla tavalla pyramidimallia käyttämällä. Mitä CrossFit:ssa tehdään tai painotetaan ja miksi?

Kyseessä on niin sanottu “CrossFit metodi”.
crossfit_pyramid-nutrition

Metodissa pohjan kaikelle jaksamiselle luo ravitsemus. Luonnollisesti se mitä ja miten paljon ruokaa koneeseen laitat määrittelee sen mitä jaksat tehdä. Jos et syö, et jaksa. Jos syöt huonoja ravintoaineita, et jaksa. Jos syöt liikaa, niin lihot. Ja sitten et taas jaksa. Ruokailuun tulisi panostaa, sillä se on ensimmäinen asia, jolla säätelet omaa hyvinvointiasi sekä terveyttäsi.

crossfit_pyramid-metabolic

Seuraavan portaan metodissa luo “metabolic conditioning”. Tämä tarkoittaa eri aineenvaihduntareittien harjoittamista. Ihminen pilkkoo saamastaan ravinnosta energiaa käyttöönsä useilla eri tavoilla, jotka määrätyvät sen mukaan kuinka kovaa ja miten pitkään teet. Jotta oman koneesi ainenvaihduntaa ja hormonitoimintaa olisi kunnossa sinun tulisi tehdä nopeita maksimirykäisyjä kuten sprinttejä tai raskaita nostoja, mutta myös tehdä pitkäkestoisia suorituksia. Tällä varmistat sen, että kroppasi työskentelee kaikilla sylintereillä.

crossfit_pyramid-gymnastics

Kolmannen portaan aiheeksi asettuu “gymnastics”, jolla viitataan kaikkeen oman vartalon tekemiseen. Kyseessä ei siis ole maailmanluokan rengasvoimistelu, vaan ihan perusaskareiden hallitseminen: pääset kyykkyyn nostaaksesi jotain, jaksat punnertaa itsesi lattiasta ylös tai kiivetä tikkaita pitkin. Osaat juosta, hyppiä, roikkua, uida.. toisinsanoen hallitset sen missä oma vartalosi menee ja liikkuu.

crossfit_pyramid-weight

Vasta kun hallitset oman vartalosi asennot ja oppinut kohdistamaan vartalosi voimaa oikeaan suuntaan oikeaan aikaan, voidaan ajatella ulkoisen kuorman lisäämistä. Mieti nyt: jos et osaa mennä kyykkyyn ilman ulkoista taakkaa, niin onko järkeä lisätä kuormaa? Ottaa tanko niskaan tai paino käteen ja toivoa, että kaikki menee hyvin? Tämän takia osio “weightlifting ja throwing” tulevat vasta neljännessä portaassa, gymnasticsin jälkeen.

crossfit_pyramid-sport

Pyramidin huipulla, viidennessä portaassa, kaikki edelliset asiat solmitaan yhteen. “Sport” ottaa paikkansa huipulla sen takia, koska kaikki ennen sitä tehty pohjatyö kantautuu lajispesifiin liikkumiseen. Esimerkiksi vahva voimantuotto jaloissa auttaa jääkiekkoilijaa vääntämään kulmassa kovasti tai parantaa pitkän matkan juoksijan perusnopeutta. Yleisetikin ottaen panostaminen omaan terveyteen ja hyvinvointiin tekee elämästä helpompaa. Kuka olisi arvannut?
Mistä lähtisin liikkeelle? Esimerkiksi tästä linkistä.

CrossFit Kuopiolla pääset vauhtiin ammattilaisten valmennettavana jokaisella askeleella ruokailusta lajispesifiin harjoitteluun. Samalla pääset kokemaan avoimen yhteisön, jossa kaikilla tavoitteena on kehittyä ja nauttia harjoittelusta. Saat varmasti lämpimän vastaan oton.
Parametrit oman terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen on annettu. Nyt ei muuta kuin ääntä kohti!

Jaa artikkeli

Kommentoi

*