Deadlift 3 x 1
WOD
In 15 minutes:
Two person team performs 75 Back Squats (185 / 115 lbs),
in the time remaining a team performs as many Power Clean & Jerks (135 / 95 lbs) as possible.
A team member who is resting from C&J`s, holds a 1,5 pood kettlebell. If a team member drops a KB below the knee, both team members performs 5 burpees.
______
Muistutus! Huomenna ei iltatreenejä! Pelkkä aamun Open-Gym klo 0700-1000
______
Buranaa ?
Kylmä, koho, kompressio (ja kipulääke) on varmasti tuttu mantra monelle. Sinällään ihan ok ohje akuuttien vammojen hoitoon. Kylmä estää ja vähentää tulehdusta ja turvotusta. Puristus ja kohotus taas vähentää verentulvaa (tai muiden kivojen nesteiden vuotoa).
Entäs sitten kipulääke? Tulehduskipulääkkeet (tunnetuimpana ibuprofeiini) toki hillitsevät tulehdusta. Idea kuulostaa hyvältä, mutta tulehduslääkkeissä on ongelmansa.
Tulehduskipulääkkeiden vaikutusmekanismina on syklo-oksygenaasientsyymin toiminnan estäminen ja sitä kautta prostaglandiinisynteesin inhibointi. Say what?
Prostaglandiinit ovat paikallisia kudoshormoneita, jotka vaikuttavat tulehdusreaktion syntyyn. Turvotus ja sitä seuraava prostaglandiinien tuotanto toimii merkkinä keholle, että tuo alue tarvitsee korjausta/vahvistusta.
Loukkaantumiset eivät onneksi kuulu urheilijan arkeen, mutta treenin aiheuttama DOMS (delayed onset muscle soreness) on tavallisempi seuralainen. Kovan treenin jälkeinen lihassärky on itse aiheutettu mikrovaurio. Tämä tulehdusreaktio on yksi mekanismi, jolla treeni tuottaa tulosta ja kehityt paremmaksi. Toipuessaan kudosvaurio tekee kudoksesta entistä vahvemman. Jos syöt tulehduskipulääkkeitä tähän kipuun, kehosi ei adaptoidu harjoitukseen niin hyvin kuin ilman tulehduskipulääkkeitä. Et siis kehity niin hyvin kuin voisit.
Muita tulehduskipulääkkeiden ongelmia:
- niiden on osoitettu hidastavan ja haittaavan pehmytkudosten paranemista
- yhdessä lihasvenähdystutkimuksessa havaittiin, että Piroxicam (tulehduskipulääke) poisti kehon luonnollisen korjausreaktion käytännössä kokonaan neljäksi päiväksi
- jatkuva käyttö tuo liitännäisongelmia, joista vähäisimpiä eivät ole vatsan kuntoon liittyvät
Tulehduskipulääkkeet (varsinkaan kuuriluontoisesti tai säännöllisesti syötynä) eivät kuulu tuloksia tavoittelevan urheilijan arkeen, olipa kyse harjoituksen aiheuttamasta lihasarkuudesta tai loukkaantumisesta.
Miten sitten tulisi hoitaa tulehduksia?
Kylmällä. Jääpussi/hernepussi/kylmäpussi (esim. Thermal Care)/jääkylmä suihku/ tai mikä tahansa vastaava käy. Kylmähoidolla saadaan hyviä tuloksia, kun hoitokertoja tulee päivässä neljä tai enemmän.
Maksimissaan kylmää voi laittaa tunnin välein. Jotta asia tulee selväksi, sanon sen vielä kerran: kylmähoitoa tarvitaan neljästi tai useammin päivässä.
“Mutta lihaksiin sattuu liikaa” – Opi nauttimaan kivusta! Kehu, kuinka kipeät lihaksesi ovat ja kuinka vaikeaa on käydä vessassa Nauti tehokkaasti tehdystä treenistä ja uusien lihasten löytymisestä. Muista myös, että harjoituksen aiheuttamaan lihasarkuuteen vaikuttavat mm. ravinto, nestetasapaino, jääkylvyt(!), kalaöljy, aktiivinen palautuminen, venyttely, hieronta. Käytä niitä mahdollisuuksien mukaan! Kovaakaan harjoittelevan ei tarvitse kärsiä lihaskivusta alituiseen.
Vastuuvapauslauseke: kuuntele lääkäriäsi. On tilanteita, jossa tulehduskipulääkettä tarvitaan. Tässä artikkelissa puhutaan vain ns. normaalista harjoittelun jälkeisestä lihassärystä. Jossain tilanteissa pitkittyvä kipu voi saada aikaan kivun kroonistumisen, mikä ei ole toivottavaa. Myös esim. nivelkivun jatkuessa kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin.
Antti Akonniemi, CF Espoo
Se on kiva, ku tänne laitetaan muutaki ku pelkkiä päivän treenejä. Mukava lueskella kaikenlaisia vinkkejä ja muuta harjotteluun liittyviä asioita. 🙂 i like.
Ja meikä vetää täällä just kauheeta tulehduskipulääkekuuria 🙁 mut sit en taas koske niihin ku saan ton selän kuntoon 🙂
Virpi, reenaamaan siitä! Ite pien tän loppuviikon vaan taukoo ja sit maanantaina olen päättänyt olla terässä taas! Sunnuntaina kuitenkin itsekin salilla ohjaamassa 🙂